Natuurgeneeskunde

Het basisprincipe binnen de natuurgeneeskunde is het stimuleren en herstellen van het zelfregulerende en zelfgenezende vermogen van het lichaam. Het lichaam kan onder normale omstandigheden het hoofd bieden aan belastingen waaraan het blootgesteld wordt. Bij het begrip belastingen kun je bijvoorbeeld denken aan psycho-emotionele zaken als trauma’s, maar ook virusinfecties, schimmelinfecties, onvolwaardige voeding en de invloed van gifstoffen uit de omgeving (bv. fijnstof, pesticiden e.d.)

Op het moment dat belastingen zich opstapelen kan de totaalbelasting zo groot worden dat het lichaam hier niet meer mee uit de voeten kan. Het lichaam raakt overbelast en het zelfregulerend vermogen decompenseert waardoor (chronische) ziekte ontstaat.

Detoxificatie is een belangrijk middel om van toxines af te komen en daarbij kan de fytotherapie met eventueel aanpassing van voeding en leefstijl er voor zorgen dat het lichaam weer kan herstellen. Belangrijk onderdeel hiervan is ook herstel van een normale darmfunctie. Om tot een goede diagnose en behandeling te komen zou een uitgebreide ontlastingstest gedaan kunnen worden.