B12

Ik heb gemerkt dat er toch veel tekorten van vitamines bestaan en in de huisartsenpraktijk prik ik nu standaard B12. Ik ervaar veel goede resultaten met suppletie. Ik pleit ervoor dat er meer kennis hierover komt omdat er zeer veel klachten door kunnen ontstaan.De behandeling bestaat uit frequente en langdurige (vaak levenslange) injecties met B12.Helaas zijn de meeste artsen hier nog niet van overtuigd/op de hoogte hoewel er wel onderzoek naar gedaan wordt, bijvoorbeeld door de B12 researchgroep, zie onderstaande tekst en kijk anders verder op hun website voor meer informatie hierover”Recente onderzoeken en waarnemingen uit de praktijk wijzen uit dat er veel meer patiënten zijn die lijden aan klachten gerelateerd aan een laag vitamine B12 gehalte dan tot voor kort werd gedacht.

Vitamine B12-tekort kan leiden tot ernstige klachten van o.a. het zenuwgestel met mogelijke invaliditeit tot gevolg. Ook ernstige psychische klachten horen tot dit ziektebeeld.

In geval van pernicieuze anemie is er voldoende literatuur en consensus beschikbaar en bestaat er ook een huisartsenprotocol voor de behandeling. Probleem ontstaat echter bij patiënten met vage klachten bij wie geen bloedarmoede wordt gevonden. Vitamine B12 wordt namelijk meestal niet standaard mee genomen in de diagnostiek met als gevolg dat bij een groot aantal patiënten niet aan vitamine B12 gerelateerde symptomatologie wordt gedacht. Deze categorie patiënten zweeft vaak van specialist naar specialist en krijgt allerlei vage diagnoses opgeplakt en soupeert derhalve veel kosten in de gezondheidszorg. Verder blijkt uit ruime klinische ervaring dat een groot deel van deze patiënten onvoldoende gebaat is bij de huidige gangbare richtlijn met betrekking tot suppletie en dat de indicatie voor suppletie ter discussie kan worden gesteld.

Wij streven naar ‘ Real Evidence-Based Diagnosis & Treatment’ bij Vitamine B12 deficiëntie en werken samen  met internationale onderzoekers en specialisten op het gebied van B12-deficiency.”

Lees meer over B12 op de website B12-centrum.nl